Užtrukę metai | KaunoDiena.lt

UŽTRUKĘ METAI

Besibaigiantys 2014-ieji buvo vieni ilgiausių metų. Prasidėjo jie gerokai aplenkdami kalendorių – ne sausio 1-ąją, bet dar 2013-ųjų lapkričio pabaigoje.

Besibaigiantys 2014-ieji buvo vieni ilgiausių metų. Prasidėjo jie gerokai aplenkdami kalendorių – ne sausio 1-ąją, bet dar 2013-ųjų lapkričio pabaigoje, kai Vilniuje vykusiame ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime paskutinę savo triumfo akimirką išgyveno tuometis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius.

Raudonas kilimas, kuriuo tąsyk jis išdidžiai žengė, tapo simboline dvi eras perskyrusia linija. Anapus liko pseudolaisva Ukraina ir išskaičiuota santykina taika Europoje, šiapus – laisvę vėl nuo pamatų kurianti Ukraina ir naujojo šaltojo karo era.

Dar neseniai būtų buvę sunku patikėti, kad gyvenimas Lietuvoje vėl bus toks priklausomas nuo to, kaip elgiamasi ir kalbama Kremliuje, kad besibaigiančius metus vertinsime per užsienio politikos prizmę.

Krizės Ukrainoje fone labai aiškiai pamatėme, kodėl ankstesnius Lietuvos okupantus kai kas sutikdavo mosuodamas gėlėmis. Šiemet radosi net šį reiškinį įvardijantis terminas "kaikarizmas". Kartu su sąvokomis "hibridinis karas" ir "žalieji žmogeliukai" jis įsitvirtino mūsų viešojoje leksikoje.

Sunku patikėti, bet užsienio politika kaip tolimąjį praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį vėl lėmė net nacionalinių rinkimų baigtį. Tiesa, ne Seimo, prezidento. Aiškios alternatyvos stoka ir akivaizdus piliečių noras pasislėpti už stipraus lyderio pečių lėmė antrąją Dalios Grybauskaitės pergalę.

Noras išvengti tarpukario tragedijos nustelbė abejones dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo kainos ir politikų sprendimo gerokai padidinti išlaidas krašto apsaugai. Staigus Rusijos ekonomikos nuosmukis ir it Sočio tramplinu žemyn skriejantis rublio kursas pritildo Lietuvos įstojimo į euro zoną kritikus.

Dar gyvi prisiminimai apie komunistų ideologijos paralyžiuotą viešąjį gyvenimą ne vieną paragino apmąstyti savo vertybes ir – kol dar įmanoma – nusigręžti nuo sovietmečio rudimentų, ar jie būtų dešros, ar granitinių balvonų pavidalo.

2014-ųjų kalendoriuje dar liko pora lapelių, bet užvertus paskutinįjį metai nesibaigs. Apie jų pabaigą sužinosime tik tada, kai pasibaigs 2013 m. lapkritį prasidėjęs procesas. Geriausiu atveju tai bus galutinis SSRS subyrėjimo etapas ir naujos Rusijos pradžia.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Antram

Kai nera ka pasakyti bet butinai norima kazka leptelti visada klijojamas klise kremliniai. Ir siuloma prasiblaiveti. Visas tavo IQ kaip ant delno, taip sakant (дярёвня) rusiskai.

kremliaus moralistams

pailsėkit, atsipalaiduokit, prisiminkit gerą rusišką paprotį – prisipilkit stiklinę (granionnyj stakan) degtinės, išgerkit, pauostykit rankovę ir iškart gyvenimas taps gražesnis

Ne

Janujoviciaus Triumfo akimirka o grybauskaites TOTALINIS fiasko! Pravalas. Pripazinti savo klaidos lietuvos ziniasklaidai nebudinga! Tik jie viska zino ir tik jie yra teisus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS